27 Temmuz 2017 Perşembe

Datça’nın Dondurması Çınar’dan

Çınar Dondurmanın müdavimleri ayda 5 ton dondurma tüketiyor
Dondurma vücutta stres düzeyini azaltan hormonları uyarması hem de triptofan içermesi sayesinde sakinleştirici olarak kabul edilen besinlerden birini oluşturuyor

Çocukların büyüme ve gelişmesinde protein önemli bir besin öğesi ve dondurma  bu noktada önemli bir destek haline geliyor. 1982 yılında Pendik’de Çınar Dondurma olarak hizmet veren mekan 2001 yılından itibaren Datça Merkez Liman içinde hizmet vermeye başladı. Çınar dondurmada birbirinden lezzetli dondurmalar yaz mevsiminin vazgeçilmezleri arasında yerini korurken, Çilekli, Limonlu, Kavunlu, Vanilyalı, Çikolatalı ama en çok sevileni Keçi Sütlü Kaymak Dondurma oluyor. Çınar dondurma günde 150-200 kilo dondurma satarken müşterilerin tercihi ise Keçi sütünden yapılan kaymaklı dondurma oluyor. Her gün 30 çeşit dondurmayı kendi imal eden Çınar Dondurma tatlılar menüsünde de oldukça iddialı.  


Waffle, Meyveli Sorbeler gerçek meyvalardan üretilmiş  boya ve aroma içermeden Çınar’da imal edilmektedir. Şeker hastaları için ise diyet dondurma bulunuyor. Çikolatalı Sufle ise tartışmasız çok başarılı. Diğer tatlıları derseniz Profitirol, Tiramisu, Fırın Sütlaç, Sakızlı Muhallebi ve Traliçe  dondurmanın yanında tadabileceğiniz tatlılar menüsünde yerini alıyor.Sıcak yaz günlerinin sevilen yiyeceklerinden biri olan dondurma doğru seçildiğinde sağlıklı tatlı alternatiflerinin başında geliyor. Üstelik kalsiyum, fosfor, A vitamini, B vitamini gibi vitamin ve minerallerden zengin olmasının yanı sıra sütten üretildiği için sağlığımıza da önemli katkılar sağlıyor. 

Normal yetişkinler ve çocuklar haftada 2-3 kez 2 veya 3 top dondurma yiyebilirler. Zayıflama diyeti uygulayan kişiler veya diyabeti olanlar da Çınar Dondurmanın özel diyabet dondurması sağlıklı bir tatlı alternatifi olacaktır. Kemik ve diş sağlığının korunmasında, kas kasılmasında, kanın pıhtılaşmasında önemli bir role sahip olan kalsiyum vücudumuzda en çok bulunan minerallerden. 19-50 yaş arası kişilerin günde ortalama 1000 mg kalsiyum almaları gerekiyor. Günlük kalsiyum ihtiyacı; çocuklarda, yaşlılarda ve hamilelerde artıyor. Dondurmadan 2 top tüketmek, yaklaşık 150 mg kalsiyum almamızı sağlayarak günlük kalsiyum ihtiyacımızı karşılamaya destek olacaktır. Özellikle tatlı isteğinin en çok görüldüğü ikindi saatlerinde 2-3 top sade veya meyveli dondurmayı ara öğün olarak tüketebilirsiniz.  

Çınar Dondurmayı Datça Merkezde sorduğunuzda tarifi mümkün ama yolunuzu kaybederseniz de  önünden geçersiniz. Limana bakan yüzüyle geniş bahçesinde akşam keyfinize de keyif katacaksınız. Sizde uğrayın  dondurmanın tadına varın. Ama bir gerçek kuyrukta bekleyerek, biraz sabır gerekiyor ama tezgah arkasındaki cengaverler  çok hızlı çalışıyorlar. Kısa sürede dondurmanız size veriliyor. Dondurmanızı almadan  önce bahçede yerinizi masanızı ayarlayın. Akşam satlerinde bahçe full çekiyor bizden söylemesi.  Afiyet olsun….