24 Mayıs 2014 Cumartesi

İstanbul önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor


İstanbul’un saklı tarihi gün yüzüne çıkıyor
İstanbul’un 561. fetih yıldönümü dolayısıyla İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile “II. Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu”nu düzenliyor.


23 Mayıs Cuma günü sempozyumun tanıtımı için bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda sempozyumun, Osmanlı İstanbul’unun sosyal yaşamından musikisine, mimarisinden meslek odalarına, suç ve ceza anlayışından ticarete kadar pek çok konuya ışık tutacağı ifade edildi.27-29 Mayıs 2014 tarihlerinde düzenlenecek sempozyum için dünyanın dört bir yanından, 100’e yakın akademisyen İstanbul’a geliyor. İstanbul önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde düzenlenen “II. Uluslararası Osmanlı İstanbul’u Sempozyumu”nda İstanbul’un Osmanlı İmparatorluğu dönemi tüm boyutlarıyla tartışılacak. Sempozyumda; Osmanlı dönemi İstanbul’u tarihî, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeler ışığında irdelenerek, kentin nasıl bir Osmanlı şehrine dönüştüğü anlatılacak.


Sempozyum ile ilgili 23 Mayıs Cuma günü İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Rektör Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Ali Akyıldız ve Yard. Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan sempozyum hakkında genel bilgileri basın mensupları ile paylaştı.Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, yeni bir üniversite olarak iki yıldır sürdürdükleri bu sempozyumun hem kendileri hem de İstanbul’un tarihinin anlaşılması için büyük önem arz ettiğini ifade etti. Prof. Dr. Feridun Emecen artık pek çok üniversitede İstanbul dersleri verilmeye başlandığını, bu çalışma ile esasında bir Osmanlı İstanbulu kürsüsü oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Seneler boyunca İstanbul’un dokusunun hoyratça değiştiğini ve bu sebeple İstanbul’u anlamanın ve İstanbullu olma kültürünün benimsenmesinin öneminin altını çizdi.


Prof. Dr. Ali Akyıldız ise konuşmasında bu sene sempozyuma 200’ün üzerinde başvuru aldıklarını ve bu ilginin artmasından duydukları memnuniyeti ifade etti. Prof. Akyıldız; “Osmanlı musikisinden ticaretine, toplumsal yaşama, mimariye, suç ve ceza uygulamalarına, fetihten seyyahların gözlemlerine, ilim müesseselerinden meslek erbaplarına, ekonomiden kültüre, ticarete kadar pek çok konuda Osmanlı dönemi İstanbul’unun irdeleneceği bir sempozyum olacak. Sempozyumdaki 21 oturumda iç göçü düzenleyen pasaport uygulamaları, Yahudilere ait olan ilk Osmanlı matbaası, esir pazarları, dilenci tipleri, kadın soyguncular, yangınlar, hamamlar, has bahçeler gibi pek çok konuda ilginç bilgiler gün yüzüne çıkacak. Yurtdışından, özellikle bir zamanlar Osmanlı toprağı olan pek çok ülkeden akademisyenler sunumlar yapacaklar. Bu şunun için önemli; özellikle Osmanlı’nın son dönemlerinde Batı akademyası tarafından algıları yönetilen bu ülkelerin akademisyenleri, akademik çalışmalar için Türkiye’ye gelmeye başlayıp arşivlerde çalışınca aslında sömürgeci devletlerce kandırıldıklarını fark ediyorlar. Tarihçilerin birbirini tanıması, birbirine dokunması anlamında çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz” dedi.

Prof. Akyıldız ayrıca tüm sempozyumun internet üzerinden canlı yayınlanacağını böylece tarih meraklılarını mekân zorunluluğundan kurtardıklarını ifade etti.

Açılış konuşmasını Prof. Dr. Kemal Beydilli’nin yapacağı sempozyum 27-29 Mayıs 2014 tarihlerinde İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Altunizade yerleşkesinde gerçekleşecek. Bu yıl ikincisi düzenlenen sempozyum, 21 ayrı panelden oluşacak. Dünyanın dört bir tarafından gelen 100’e yakın akademisyen, Osmanlı İstanbulu’nun aykırı bekarlarından 19.yüzyıla damgasını vuran kadın hırsızlarına, şehrin dilenci tiplerinden musiki kültürünün bekçilerine kadar pek çok sıra dışı konu ile İstanbul’un gizi kalmış tarihini su yüzüne çıkaracak.

“II. Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu” hakkında ayrıntılı bilgiye ve sempozyum programına http://osmanliistanbulu.org/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder