15 Mart 2014 Cumartesi

GECE KÖRLÜĞÜ VE KAS ERİMESİ’NDE DEV ADIM

ÜLKEMİZ VE DÜNYADAKİ KÖK HÜCRE ARAŞTIRMALARINDAKİ SON GELİŞMELER KAMU OYU VE BİLİM DÜNYASINA AÇIKLANDI

Hilton Otel İstanbul’da, yapılan Kök Hücre Basın Toplantısı, konuşmacı olarak; Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Başkanı, Prof. Dr. Erdal KARAÖZ, 2. Başkan Prof. Dr. Ercüment OVALI, Uluslar arası katılımlı Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongre Sekreteri, Doç. Dr. Serdar KABATAŞ, Düzenleme kurulu Üyeleri; Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Prof. Dr. Kemal Hepgül, Doç. Dr. Gökhan ADAŞ ve Doç. Dr. Tunç AKKOÇ’un katılımları ile gerçekleşti.

Günümüzde modern tıbbın güncel yöntemlerle kesin olarak tedavi edemediği hastalıkların tedavilerinin sağlanması hasar gören hücre-doku veya organların biyolojik işlevlerini yerine koymak (rejeneratif tıp) ya da tamir etmek (reparatif tıp) ile mümkün olabilecektir. Bu sürecin önemli biyolojik unsuru “Kök Hücreler”dir. Son yıllarda, bu alanda pre-klinik araştırma ve klinik denemelere ilişkin birçok rapor yayımlanmaktadır. Ülkemizde de kök hücre alanında Ar-Ge çalışmaları yürüten birçok merkez faaliyete geçti birçoğu da kurulma aşamasındadır.

Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği; Ülkemizde kök hücre, doku/organ mühendisliği, gen tedavileri ve immunoterapiyi de içeren hücresel tedaviler konusunda çalışan ve konuya ilgi duyan bilim insanları/genç araştırmacılarla, bu alanda şimdiye kadar evrensel bilime önemli katkılar sağlamış temel ve klinik bilimcilerin bir araya gelmesini sağlayarak oldukça geniş kapsamlı paylaşım ve tartışma platformu oluşturacak olan bir kongre düzenlenmesini hedeflemiştir.

Özellikle ülkemizde ve dünyada kök hücreler kullanılarak gerçekleştirilmiş klinik denemelerin verileri ilk kez açıklanmış ve  günümüzdeki geleneksel yöntemlerle tedavisi mümkün olmayan iki önemli hastalığın; Gece Körlüğü ve Kas Erimesi ile ilgili ülkemizde gerçekleştirilmiş dünyanın ilk klinik kök hücre uygulamasının verileri kamuoyu ve bilim dünyası ile  paylaşılmıştır.

Ülkemizde ilk kez insanlara uygulanmış doku mühendisliği ürünleri olan  “Biyoderi”,ve “Biyokemik” konusundaki son gelişmelerin açıklanacağı toplantıda ayrıca, dünyada ilk kez Türk bilim insanlarınca gerçekleştirilmiş ince bağırsak transplantasyonu sürecinde kök hücre uygulaması, gastrointestinal sisteme özgü bazı hastalıkların (Chron, siroz gibi) tedavisinde kök hücre uygulaması, beyin tümörlerinde hücresel tedavi, yanıkda ve iskemik kalp hasarında kök hücre uygulamasının klinik sonuçları tartışılacaktır. Ülkemizde plastik cerrahide gerçekleştirilen kök hücre uygulamaları ve Kanser Kök Hücreleri alanındaki son gelişmelerde kongrenin önemli başlıkları arasında yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder