27 Mart 2014 Perşembe

Avrupa’nın En Ucuza Uçan Üçüncü Ülkesiyiz

Havayollarının bilet fiyatları ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor


Hangi ülke uçak bileti için en az ücreti ödüyor? Uçak bileti, otel ve araba kiralama fiyatlarını aynı platformda karşılaştıran uluslararası seyahat arama motoru Skyscanner’ın verilerine göre Portekiz, uçak bileti için kilometre başına ortalama 0,37 TL ödeyerek Avrupa’da en az ücret ödeyen ülke. Türkiye ise kilometre başına ortalama 0,39 TL ödeyerek Avrupa’nın en ucuz 3. ülkesi olarak ön plana çıkıyor.Uçak bileti fiyatları rotalar üzerinde işleyen havayollarının sayısına göre ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor. İnternet sitesi ile olduğu kadar mobil uygulamalarıyla da dünyada seyahat etmek isteyenlerin hayatını kolaylaştıran ve en hesaplı alternatifleri sunan Skyscanner’ın verilerine göre, kilometre başına ortalama 0,28 TL ile tüm dünyada en ucuza uçan ülke Filipinler. Avrupa’nın en uygun fiyata seyahat eden ülkesi ise Portekiz olarak ön plana çıkarken, Türkiye de kilometre başına 0,39 TL ile Avrupa’nın en ucuz ülkeleri arasında yer alıyor.


Yurtdışı Uçuşlar Daha Ucuz
Skyscanner’ın analizleri, bir rotada ne kadar çok havayolu işliyorsa ve rekabet varsa, fiyatların o kadar uygun olduğuna işaret ediyor. Bu doğrultuda, yurtiçi hatlarda daha az havayolu şirketi rekabet ettiği ve daha küçük uçaklar kullanıldığı için, kilometre başına düşen fiyat hesaplandığında yurtiçi hatların daha pahalı olduğu görülüyor.

Türkler yurtdışı rotalar için ortalama 0,44 TL öderken, yurtiçi destinasyonlar için kilometre başına yaklaşık 0,40 TL ödeyerek en ucuza uçan Avrupa ülkeleri arasında yerini alıyor.  En pahalı rotalar ise ortalama 1,39 TL ile ulusal havayolu iflas eden Macaristan’da bulunuyor.
Skyscanner’ın “Her Yere” seçeneği ise seyahatseverlere belirli bir tarih aralığında dünyanın her yerine en uygun fiyatlı biletleri görüntüleme fırsatı sunuyor.

Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök: “Veri birikimimizi kullanarak yaptığımız analizler doğrultusunda en uygun fiyatlı uçak biletlerinin hangi ülkelerden bulunabildiğini hesapladık. Elde ettiğimiz sonuçlar, bir rotada daha fazla havayolu işledikçe ve rekabet arttıkça fiyatların düştüğüne işaret ediyor. İki ve üzeri havayolunun uçuş yaptığı popüler rotaların daha düşük fiyatlı olduğunu görüyoruz.  Özellikle düşük maliyetli bir havayolunu içeren rotalarda bu fark oluşuyor. Portekiz ve Filipinler güzergâhlarının uygun fiyatlı olmasında, düşük maliyetli havayollarının büyük bir etkisi olduğu görülüyor. Ancak ulusal havayolları kapanan Macarların da dünya ortalamasının yaklaşık iki katı fiyatına seyahat etmesi, ulusal havayolunun uçak bileti fiyatlarındaki önemini de ortaya koyuyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder